Hai să facem un mic remember. Fiecare când era mic visa să ajungă ceva când va fi mare, corect? Bun, ridicati două degete ăia care aţi vrut să deveniţi casieră la metrou. Sau muncitor în subteran. Mecanic la şine. Şofer de metrou sau cum naiba s-o numi. Anunţător că trenul de la linia 2 în direcţia mă-sii vine în 2 minute. Ziceţi mă, care aţi vrut să ajungeţi un mare spălător de trenuri? Nimeni nimic?

Ca ce chestie fac oamenii ăştia greve că vor bani mai mulţi? Pe ce bază? Vrei mai mult? Fă-te frate avocat, judecător, aviator, neurochirurg, profesor universitar, manager de multinaţională, depune şi tu un efort ceva acolo, fă vreo două facultăţi. Nu baţi mingea pe maidan toată ziua, apoi îţi dai seama că tre să ai şi tu un venit pentru bere la litru şi când ajungi lucrător în subteran începi să plângi ca proasta că nu-i corect. Că tu meriţi mai mult.

Nu. Nu meriţi mai mult. Ai deja prea mult. Merită mai mult medicii care dau viaţă, profesorii care te educă, poliţiştii care te păzesc de răufăcători (la toate astea adăugaţi “teoretic” în faţă) nu tu, o casieriţă care vorbeşte toată ziua la telefon pe un scaun. Apropos, aţi observat că toate casieriţele de la metrou vorbesc întruna la telefon toată ziua? N-o fi mai simplu să dea toate casieriţele afară, să bage automate de bilete, iar banii rămaşi să-i împartă la angajaţii rămaşi?

Ştiu, greva s-a anulat. Dar s-a anulat din motive greşite.

Foto: Marius Păun