M-am întors azi-noapte de la Viena. Partea buna e ca la Viena e foarte frumos. Partea proasta e ca drumul înapoi spre România înseamna sa treci prin Budapesta, cel putin cu trenul, cum am fost noi. Odata intrat în Ungaria, civilizatia s-a terminat. Sa încep cu începutul. Adica începutul sfârsitului:
Am facut check-out la hotel dimineata, ne-am dus în gara la Westbanhof sa ne lasam bagajele, si pentru ca trenul spre Bucuresti “decola” la 7 seara, am plecat în oras sa ne facem veacul pâna la ora plecarii. Toate bune si frumoase, pâna la ora plecarii, când ne-am întors în gara si am vazut ca trenul Viena – Bucuresti este anulat. Whaaaat? Fuck, ce facem acu? Ne ducem la informatii si ni se explica despre greva feroviarilor din Ungaria, si ca în loc de trenul spre Budapesta, stati linistiti, va punem la dispozitie autocare.

Ok, frumos din partea austriecilor sa ne asigure transportul fara niciun ban suplimentar, desi nu era vina lor ca ungurii fac greva. Am plecat asadar spre Budapesta, convinsi ca si ungurii vor proceda la fel pentru transportul din Budapesta pâna la Bucuresti, sau macar pâna la Arad. Aiurea.

Ajunsi la Budapesta la 12 noaptea, în gara de la Keleti, ne-am trezit ca brusc suntem ai nimanui, pe nimeni nu intereseaza nimic despre soarta calatorilor care au platit deja un bilet de tren, pur si simplu nu mai circula niciun tren, nici international nici national. Fiind miezul noptii, nimic nu mai era deschis, n-am mai gasit pe nimeni care sa încropeasca doua vorbe în engleza, asa ca ne-am vazut nevoiti sa ramânem peste noapte în gara (noaptea respectiva merita un articol separat).

La 5 dimineata am reusit sa ajungem într-o autogara cu un taxi si sa convingem un nene cu un microbus sa ne duca macar pâna la Cluj. Desigur, contra cost, 25 de euro de persoana. Între timp, bateriile telefoanelor ne-au parasit, nu ca ne-ar fi folosit la ceva oricum. De la Cluj, am luat un Inter-City pâna la Bucuresti, care slava Domnului, avea prize lânga fiecare scaun, de am putut vedea si noi 2 filme printre reprizele de somn. Când am ajuns în sfârsit înapoi acasa, dupa un drum de 30 de ore, ne simteam de parca am pasit pe tarâmul fagaduintei, cu râuri de lapte si miere împrejur. Si ce usurati ne simteam ca am evitat vacanta în Atena…

Sfaturi pentru toti:

  1. Nu calatoriti cu trenul în afara tarii niciodata, decât daca e singura si ultima solutie. Chiar si bicicleta e o metoda mai sigura sa ajungeti la destinatie.
  2. Un card de credit Visa sau Mastercard e absolut necesaroricarei persoane în viata. Fara un card de credit am fi fost si acum în gara din Budapesta, asteptând sa termine ungurii greva. Asteptând mult si bine.