Soția mea tocmai a născut a doua oară în doi ani, la MedLife, și cum nu știm dacă ne mai încumetăm prea curând la o nouă naștere, m-am gândit să scriu aici experiența nașterii la un spital privat, cât încă mai e proaspătă amintirea.

Din start vreau să precizez că acest articol nu e o comparație între nașterea la spital de stat vs. nașterea la spital privat, pentru că neavând contact sau măcar intenția de a naște la stat, nu știm cum e, decât din povestirile altora. Care diferă de la un om la altul, probabil în funcție de spital, de doctor, de starea emoțională de după naștere etc. Nu dau nume de medici, pentru că toţi cu care am intrat în contact la MedLife ni s-au părut la fel de competenţi.

Noi am mers pe ideea că nu naști în fiecare lună sau în fiecare an, așa că de două, maxim trei ori în viață poți face un efort financiar pentru confortul și liniștea sufletească din timpul unui proces de altfel nu tocmai relaxant.

Nașterea a decurs la fel și prima și a doua oară, așa că nu voi povesti despre fiecare în parte, și o să vă scutesc și de detaliile sângeroase.

Totul a început cu monitorizarea sarcinii, e mai bine să faci toate controalele cu același medic cu care naști. Am făcut toate ecografiile posibile și imposibile, să vedem dacă e totul în regulă pe parcurs. Că-i de bine, că-i de rău, e mai bine să știi decât să nu știi. Sexul copiilor l-am aflat de pe la început, prin luna a patra: băieți amândoi, știu, o să avem zilnic lupta pentru unificarea centurilor.

În paralel, am făcut și cursuri de puericultură, și ceva cursuri Lamaze, care ar fi utile pentru nașterea naturală.

N-am apucat să și testăm ce-am învățat la Lamaze, pentru că primul copil avea, în apropiere de ziua cea mare, aproximativ 4 kilograme și cordonul în jurul gâtului. Drept pentru care s-a stabilit că soția va naște prin cezariană, și după ce-ai născut prima oară prin cezariană, de obicei la a doua naștere se întâmplă la fel.

Cu câteva săptămâni înainte de termen am avut și consulturile neonatologic și preanestezic, pentru a pune la punct detaliile legate de procedurile din timpul nașterii. Tot cu câteva săptămâni înainte am semnat și contractul pentru prelevare de celule stem (la semnare primești un kit cu care te duci la spital în ziua nașterii).

Și a venit și ziua cea mare. Ajunși la spital la ora programată, am fost poftiți în camera rezervată, unde am fost rugați să așteptăm. Camerele nu sunt foarte mari, dar sunt foarte curate și ai cam tot ce-ți trebuie: pat cu saltea reglabilă electronic, șifonier, comodă cu măsuță rabatabilă, televizor, wireless, toaletă cu duș, două scaune și o măsuță de cafea pentru vizitatori.

nastere medlife

MedLife, 2011

După ce am semnat niște hârtii administrative, am fost poftiți la născut 🙂

Mai întâi a intrat soția, a stat în jur de jumătate de oră, timp în care eu stăteam ca pe ace, patrulând prin fața ușii. Cerând să fiu prezent la naștere, când toată lumea era aproape gata, am fost invitat și eu în spatele ușii prin geamul căreia urma să văd minunea.

Nașterea efectivă, scoaterea copilului, durează în jur de 15 minute. Intense.

nastere Medlife

Alexandru, primele minute, 2013

După ce copilul e scos, curățat, cântărit și ce-i mai fac ei acolo, i-l arată mamei puțin, apoi fuga la incubator, în timp ce mama rămâne pe masa de operație pentru restul procedurilor. Fiind acolo, pe primul copil doar mi l-au arătat, dar pe al doilea mi l-au dat să-l țin și în brațe. Sunt momente extrem de emoționante, și a fost o mare bucurie pentru mine să fiu alături de ei, din primele lor momente de viață.

medlife nastere

Andrei, primele minute, 2011

Și iată-mă la maternitate, cu soția la terapie intensivă, și bebelușul la acvariu, eu făcând ture între ei, fleașcă de bucurie și emoții. Ce mi-a plăcut în ambele cazuri e că nu e aglomerat, iar personalul este destul de numeros. La acvariu erau în jur de 7-8 bebeluși, iar la terapie intensivă 2-3 persoane în recuperare. Mai bine de atât presupun că poți doar dacă-ți închiriezi maternitatea pentru tine 🙂

Am stat în fiecare zi din cele trei cu soția și copilul, de dimineață de la 9 până seara la 8-9, vegetând prin cameră și prin spital. În majoritatea timpului am stat și cu bebelușul în cameră, să ne acomodăm unii cu alții 🙂 Lucru bun de altfel, pentru că ambii copii s-au învățat să sugă la sân de la bun început, și nimic nu-i mai bun pentru ei decât laptele de mamă. Cât pentru mine, zona din jurul maternității Life Memorial e destul de pustie, însă la 200 metri de spital e un Mega Image, lângă stația de metrou Grivița, de unde am putut consuma pulpe de pui la rotisor și Cola Zero în cantități industriale. Sigur, sunt automate de sandwich-uri și sucuri și în clinică, dar eu nu sunt genul.

În spital, destul de liniște, curat, civilizat, personal la discreție și mereu pregătiți să ajute. Chiar am avut un incident la a doua naștere, când proaspăta mămică a fost mai curajoasă și a ieșit la plimbare pe hol mai devreme decât ar fi trebuit. A leșinat pe hol dar, într-o secundă, nu mai puțin de 6 asistente erau în jurul ei, ajutând-o. Și tot legat de personal: în cameră ai un telefon, pentru a lua legătura cu oamenii din diverse secții. Ei bine, oamenii ăștia chiar vin când îi chemi (oricât de ciudat ar părea faptul că ne mirăm de chestia asta).

nastere medlife

MedLife, 2011

Parcă treci mai ușor peste naștere și peste recuperare când e liniște, curat, iar toată lumea e relaxată și zâmbitoare. În ultima zi, cea a externării, parcă nici nu-ți mai vine să pleci, având în vedere că acasă nu mai ai la dispoziție toată armata de asistente care să te-ajute la orice oră din zi sau din noapte.

nastere medlife spital privat

Alexandru, o zi, 2013

Nu mai țin minte cât a costat prima oară, dar ultima oară  am plătit, pentru naștere și niște teste, analize suplimentare și un vaccin cam 7500 lei. Plus vreo 4000 lei celulele stem.

Pentru cât de ușor au făcut să pară totul cei de la MedLife, considerăm că a meritat, chiar dacă n-avem termen de comparație cu un alt spital privat sau de stat.

Sigur, chiar şi cu căruţele de bani care se cheltuie, nu e totul perfect în sistemul lor medical. Din nu ştiu ce logică extraterestră, dacă soţia şi primul copil au asigurare la ei, nu pot să mai adaug un copil pentru că… nu merge. Pur şi simplu nu s-a gândit nimeni că o persoană deja asigurată ar putea naşte un copil pe care să vrea să-l asigure. Logic nu? Deşi asta s-ar putea să ţină mai mult de cei de la Generali, decât de cei de la MedLife, aşa că închei aici cu comentariile negative.

Per total, o experienţă plăcută în relaţia cu spitalul, pentru că naşterea oricum e un eveniment cât se poate de fericit 🙂