Nu prea merge să ai tot neamul plecat la muncă sau la produs în Spania şi Italia, iar tu să înjuri ungurii din România. Nu se potriveşte.

Milioane de români locuiesc în Italia, Franţa şi Spania, dar noi vai, avem probleme cu ungurii. În Londra, Paris, Madrid, Roma, în oricare sută de metri găseşti 5 naţionalităţi diferite, fiecare cu pretenţiile lor de la societatea în care trăiesc. Dar noi vai, avem o problemă cu ungurii şi ei cu noi.

Sunt atâtea cartiere de indieni în Londra în care nu se vorbeşte engleza, nu că nu vor, dar nu cunosc limba! Sunt atâtea cartiere în Roma şi sate prin împrejurimi unde se vorbeşte româna. Majoritatea locală decide. E mai uşor să inveţe 10 români maghiara decât 10.000 de maghiari româna. Da, dacă un maghiar dintre ăia vrea să vină să trăiască la Bucureşti sau Galaţi, n-are şanse decât dacă ştie româna.

Am fost de mai multe ori, în ani diferiţi, în zonele populate de maghiari, ce să spun, nu păreau deloc asupriţi nici românii, nici celelalte minorităţi. Iar maghiarii erau chiar bucuroşi de oaspeţi. Că sunt şi extremişti, şi de-o parte şi de alta, e adevărat, dar ce rost are să le dăm atenţie?

Că sunt şi oameni inadaptaţi la societatea în care trăiesc, iarăşi, e adevărat, dar e problema lor. Eu am plecat din Galaţi, oraşul meu natal, pentru că nu mă simţeam bine, nu-mi plăceau oamenii, mă simţeam sufocat. A trebuit să plec de lângă familie, prieteni, cunoştinţe, relaţii, asta e, am renunţat şi-am luat-o de la zero, în Bucureşti. Nu m-a oprit nimeni. Pe românii care nu se simt bine între maghiari ce-i opreşte? Pe maghiarii care nu se simt bine între români ce-i opreşte?

N-am putea ignora totuşi câţiva idioţi extremişti şi de-o parte şi de cealaltă, şi să ne vedem de viaţă şi de lucrurile cu adevărat importante?

Suntem oameni cu toţii, am reuşit, şontâc-şontâc, să intrăm în Uniunea Europeană, ar trebui să ne intereseze mai mult cum să fim cu adevărat cetăţeni europeni decât cum să ne scuipăm vecinii peste gard.

În 50-100 ani, sper că naţionalitatea va fi doar o glumă. Eu cel puţin visez la o lume fără graniţe şi fără naţionalităţi, uitându-ne în urmă observăm că n-au adus nimic bun, doar războaie şi lupte: ba pentru ocupare, ba pentru eliberare.

Sursa foto