Mă întreb şi eu ca tot omul din popor, în criza asta economică, n-ar fi mai bine ca statul să reducă sau chiar să elimine contribuţia angajatorului la asigurările sociale? Desigur, doar pentru firmele cu probleme, aflate în situaţia de a face disponibilizări.
Cu alte cuvinte, ce e mai uşor de suportat pentru bugetul de stat: şomeri plătiţi din buget, sau angajaţi (plătiţi de firme) care să aducă mai puţini bani la buget?
Eu cred că a doua variantă e mai bună. Pe de-o parte oamenii îşi păstrează locurile de muncă, îşi plătesc în continuare contribuţia angajatului, economia merge în continuare chiar dacă mai tiptil. Pe de altă parte statul s-ar lipsi de o felie din banii care vin la buget, în ideea de a nu fi nevoiţi să scoată ei mai mulţi bani dacă angajaţii devin şomeri. Oricum angajaţii plătesc destul la buget, oricum angajatorii au destule taxe şi impozite de plătit.

Worker on construction site  Industrial worker in wood factory  Glass blower  Group of industrial workers having a rest  Supermarket worker

Pentru un salariu brut de 1000 lei, statul s-ar lipsi cam de 285 lei (contribuţia angajatorului), dar ar primi în continuare vreo 300 lei de la angajat, în loc să-i plătească acestuia şomajul. Şi aşa câstigă toată lumea. Statul într-adevăr ar lua mai puţini bani (dar mai mult decât nimic), dar nu-i aşa că şi angajaţii ramân cu mai puţini bani după ce-şi plătesc ratele în euro, care au crescut din cauza cursului?
N-ar fi cazul de-acum sa vedem niste măsuri concrete anti-criză? N-ar fi cazul să pună şi aleşii noştri osul la treabă?