Din semnalele pe care le-am primit de-a lungul timpului, pare tot mai evident faptul că, în era printului, lumea cumpăra imagini mai mult pentru că cele ce puteau fi furate de pe net erau prea mici pentru o tipărire de calitate.

Nostalgia printului are la bază chiar faptul că, în trecut, drepturile de autor erau mult mai respectate decât în era copy-paste. Şi furtul intelectual presupunea o muncă.

Era printului a cam trecut însă.

Trist, dar adevărat, în era digitală tot mai mulți consideră precizarea sursei ca fiind de-ajuns în schimbul folosirii imaginilor găsite pe internet. Asta în timp ce fotografia profesionistă moare, încet și sigur.

Uitându-ne la cum sunt folosite imaginile pe internet în general, şi în social media în special, cred că un astfel de ghid ar fi fost necesar încă de-acum 10 ani. Din păcate, cine ar fi trebuit să se ocupe de educația publicului la începutul avântului internetului, nu s-a ocupat, iar prezentul și mai ales viitorul arată din ce în ce mai sumbru pentru fotografii profesioniști.

Așa că încerc să repar pe cât posibil din răul provocat de ignoranță, necunoaștere sau rea voință, printr-un scurt ghid cu privire la utilizarea fotografiilor online.

utilizarea fotografiilor online

Nu vă sfiiți să-l răspândiți mai departe, orice gest în sprijinul civilizării contează.

Sigur că vor fi şi destui care vor citi pe diagonală într-un minut, sau vor citi tot şi vor concluziona că n-am dreptate, sau că lor nu se aplică, sau că e doar părerea mea. Nu, nu e părerea mea, e un articol bazat în primul rând pe lege, dar şi pe termenii şi condiţiile multor site-uri mari, cu care lucrez zi de zi.

Eu mi-am făcut datoria şi am explicat.