Pentru cine s-a născut săptămâna asta sau abia s-a mutat în România, pe scurt, despre fondul școlii și șpaga la medic, lucruri care nu ar trebui să existe într-o țară europeană.

De ce există în România? Pentru că se fură. Oamenii ar trebui să plătească niște taxe și impozite și nu o fac. Economia subterană a ajuns la vreo 40 miliarde de euro în 2013, ceea ce înseamnă automat și niște miliarde de euro lipsă de la buget. Și dacă nu vi se pare mult, înmulțiți cele câteva miliarde (să zicem 5-6) cu anii în care s-a tot întâmplat asta. Să fie în jur de 100 miliarde de euro în ultimii 20 ani? Cum le-ar fi stat banilor aștia în bugetul statului până acum, presupunând prin absurd ca nu i-ar fi furat politicienii, știți voi, ăia care sunt în campanie chiar acum și ne promit marea cu sarea până se văd cu ciolanul în brațe? La sumele astea, parcă nu mai e mare chestie datoria Rompetrol, de vreo 500 de milioane de euro amărâți acolo, nu?

Și ca să conștientizăm mai bine ce înseamnă 100 miliarde de euro în 20 ani sau 6 miliarde într-un singur an, ei bine, bugetul sănătății și al învățământului pe 2014 e chiar 6 miliarde de euro, în total. Adică dacă banii care-s fentați acum la buget ar fi încasați, am putea pur și simplu să dublăm toate salariile și toate investițiile din aceste două ministere. Bani dublu la toată lumea care lucrează sau au legătură cu învățământul și sănătatea, cum sună?

Și dacă asta s-ar întâmpla niște ani la rând, s-ar vedea cu adevărat, pentru că nu cumperi bănci, table de scris, paturi de spital, ecografe etc. chiar în fiecare an, nu?

Însă cum banii ăștia nu se încasează la buget, nu se vede nimic. Noi de plătit, tot îi plătim. Nu plătim taxele și impozitele, dar plătim fondul școlii și șpaga la medic. Unii au, alții n-au. Asta e. Ce fentăm într-o parte se duce oricum în alta.

Ce e de făcut? Păi nu prea multe. Am putea să ne plătim toți taxele și impozitele corect, dar cine începe primul? Că și politicienii atât așteaptă, mai mulți bani de furat. Și nu-ți promite nimeni că-ți plătești dările corect și brusc n-o să mai trebuiască să dai șpaga la medic sau să contribui la fondul școlii. Cinstit vorbind. E un proces de durată, poate prea lungă durată ca să mai apucăm să vedem schimbarea în bine în timpul vieții noastre.

Așa că asta-i situația, ăsta-i mersul, se descurcă fiecare cum poate și rămânem iar în urma tuturor (care nu numai că au zeci de ani în față, dar nici nu se opresc prea curând).

Dar dacă aveți speranțe, începeți voi și convingeți-i și pe alții.

foto