Nu mai stiu când a fost prima oara când am auzit de Gaza. Stiu doar ca am crescut cu Fâsia Gaza în minte, parca de când ma stiu Fâsia Gaza a fost un izvor nesecat de conflicte, atentate, stiri socante si atrocitati. Nu m-am interesat niciodata de ce. Am primit mereu Fâsia Gaza ca pe un fapt dat, ca pe 1+1=2 si ca pe apa care-i uda, asta pentru ca nu m-a afectat niciodata direct, sau cel putin asa credeam pâna acum.

Azi vad ca euro a crescut pâna la cer si încep sa acord mai mare atentie crizei mondiale, pentru ca încet încet îmi vad ratele cum se umfla ca nesimtitele si eu nu pot face nimic împotriva. Dar de unde vine criza asta bai nene? Din bun simt, daca ne-a mers bine o vreme, conform principiului “nimic nu dispare, totul se transforma”, ma gândeam ca trebuie sa ne mearga la fel de bine si în continuare, daca nu noua, atunci altora. Deci unde-s banii, care pâna acum erau, si de-odata au disparut?

Pai au disparut. Pentru ca gloantele, rachetele, lansatoarele, elicopterele, avioanele, bombele, toate costa bani. Partea proasta e ca gloantele, rachetele, bombele si toate cele, odata folosite, sunt pierdute, se transforma în nimic. Banii bagati în armament dispar odata cu armamentul si nu mai produc alti bani, oricum te-ai gândi. Deci înca o data, unde-s banii? Au disparut în multele razboaie purtate de unii sau de altii. Cine-au irosit cei mai multi bani în razboaie? SUA. Cine-au intrat primii în criza? SUA. Oricât ai calcula-o, oricât ai explica-o, pornind de la bursa si trecând prin banci împreuna cu creditele lor neperformante si ajungând la consumerismul excesiv, ceva ma face sa cred ca e mult mai simplu de-atât.

În razboaie, banii dispar pur si simplu, si n-ar fi nicio problema de bani efectiv, ci de ce reprezentau acei bani. Pentru ca banii care dispar provin din productie, din resurse naturale, din economie. Asadar sa recapitulam: banii, proveniti din economie, dispar în razboaie. Dispar, se topesc, se evaporeaza, ard, explodeaza.

   Palestine - Gaza protest   Palestinians- Gaza protest in Bucharest   Palestine - Gaza protest   Palestinians protesting   Young palestinian boy portrait

De mult nu mai e vorba doar de SUA si Irak, de mult nu mai e vorba doar de Israel si Gaza. Ne-am globalizat, e vorba de toti acum, nimic nu mai este izolat. Platim toti pentru razboaie, prin urmare orice nou razboi începe, e si razboiul nostru. Toata lumea tremura sa nu înceapa al treilea razboi mondial, dar e început demult… si nu se mai termina.
Opriti razboiul! Nu pentru copii, nu pentru femei, nu pentru oamenii nevinovati, ei nu conteaza câtusi de putin, oricum de murit toti murim. Dar hai sa salvam macar banii! Opriti razboiul!