O poză cu un chirurg a devenit virală pe Facebook în ultimele zile, cred că am văzut-o postată sau repostată de cel puțin 30 ori. Așa că, a 25-a oară când am văzut-o, m-am oprit și-am citit despre ce-i vorba.

medic chirurg facebook

Textul cu care descrie imaginea cel ce a postat-o zice așa:

Dupa o operatie efectuata cu succes, pe cord deschis, care a durat 23 de ore, reuseste in sfarsit sa stea pe scaun. Nu la fel de fericit este asistentul sau care adoarme intr-un colt, folosind in loc de perna peretele rece de faianta al salii de operatie.
Astfel de oameni prezinta totusi mai putin interes decat noua asistenta a lui capatos sau incarcerarea sfantului apostol behecali. Trist.

Nicio informație despre cine e medicul din imagine, când se petrece acțiunea și unde. Dar avem elemente cheie emoționante: o operație de 23 ore (!!!) pe cord deschis (pacientul o fi fost tata lui Superman, unchiul lui Tarzan), timp în care medicul a stat, vai, în picioare (hai, vă provoc, stați 23 ore în picioare, chiar 20 ani dacă aveți, nu 50-60 de cât pare chirurgul).

Și pe lângă omul de mare valoare de mai sus, avem elementele negative: piți de la emisiunile mondene și Becali.

Succes garantat, într-o zi 1400 like-uri și 600 share-uri.

Adevărul?

Heart surgeon Dr. Zbigniew Religa keeps watch on a monitor tracking the vital signs of a heart-transplant patient. One of Religa’s colleagues who helped him perform two transplants in an all-night session rests in the corner. Despite the fact that Poland has such advanced medical capabilities, its free national health-care system suffers many problems.

Imaginea, de pe National Geographic, prezintă așadar un medic chirurg și politician din Polonia, care a și murit în 2009, acum 4 ani. Ce legătură are un chirurg din Polonia cu Becali și pițipoancele din showbiz? Niciuna, dar sigur comparația e de efect. Logică? Nu, cui îi trebuie?

Cui folosește o astfel de poză, cu o astfel de descriere, cu o astfel de comparație stupidă? Nimănui, și totuși a fost văzută de zeci, poate sute de mii de oameni, alături de mii de alte postări stupide și inutile care aglomerează rețelele sociale. Zgomot.

Oamenii sunt din ce în ce mai superficiali, nu-și mai pun întrebări, nu mai caută răspunsuri, nu mai citesc mai mult de 100 cuvinte (dacă ai ajuns să citești până aici, ai depășit deja 75% din totalul cititorilor, felicitări, mai e puțin).

Pentru a face o comparație, două zile la rând am pus pe Facebook un link cu un bebeluș care suferă de o boală și părinții au mare nevoie de bani pentru a-i putea salva viața. Poveste reală, serioasă, actuală, de viață și de moarte. Am primit un like și cineva a distribuit povestea mai departe. S-a pierdut într-un ocean de zgomot inutil.

save petru

Să recapitulăm: o poză fără nicio informație, fără localizare, fără nume, cu o descriere cel puțin aiurită și ilogică, a sensibilizat lumea mai mult decât un bebeluș de 5 luni care are nevoie de ajutor pentru a trăi.

La un moment dat, ne vom pierde cu toții în același ocean de zgomot. Inutil.